Συνταγές

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

1 Μαρτίου, 2020

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Για 4 άτομα

Προετοιμασία: 0:15΄

Μαγείρεμα: 0:40΄

Εύκολη

Υλικά

  • 1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1 κιλό2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 2, 3 ώριμες ντομάτες
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί*
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 500γρ κοφτό μακαρονάκι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί* και ανακατεύουμε τα υλικά μας.

Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό)

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού – στο φρέσκο χταπόδι μπορεί να μην χρειάζεται έξτρα αλάτι.

Tips

Σβήνοντας με κρασί το φαγητό μας: Το αλκοόλ δεν μας είναι χρήσιμο, σε αντίθεση με τα αρώματα του κρασιού, που μας είναι απαραίτητα.  Σβήνοντας με κρασί παίρνουμε την πλήρη αρωματική έντασή του, η οποία θα αναδείξει τις γεύσεις του φαγητού μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένα αρωματικό κρασί θα μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξηρό κρασί προτιμάμε ευωδιαστές ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο ή το Μοσχάτο αλλά και το Sauvignon Blanc. Ενώ σε κόκκινες ποικιλίες ιδανικές είναι το Cabernet Sauvignon, Syrah, Αγιωργίτικο αλλά και το δικό μας χανιώτικο Ρωμέικο.